Ca la… mother acasă: Bătaie în Hastings – Anglia pe Brânza de Botoşani
Hastings este un oraş-port la Canalul Mânecii, situat în apropierea Strâmtorii Dover, care desparte Franţa de Marea Britanie. Se află la 86 kilometri sud-est de Londra şi are în jur de 86.000 de locuitori. Nu auzi pe cineva vorbind româneşte pe acolo, nici nu vezi vreun Tricolor, iar în iunie e o vreme cam de marte-aprilie prin Botoşani.
De la iconiţe la brânză de cinci stele, totul la… Delicatessen
Şi totuşi, ce legătură există între Hastings şi Botoşani? Relaţia este una strict… alimentară. În centrul urbei funcţionează „Gourmet Shop Delicatessen”, un magazin a cărui reclamă trecută în ferestre – A wide selection of eastern european food – începe să explice cum au ajuns englezii de aici să mănânce produse tocmai din nordul Moldovei. La mare căutare sunt „Brânză burduf, calitate de 5 stele”, produsă la Five Continents – Răchiţi – Botoşani şi care costă 3 lire, precum şi caşcavalul de capră procesat la aceeaşi firmă. Preţul? 4,50 lire pentru sortimentul de 400 de grame. Lactatele de la Botoşani stau la loc de cinste alături de produse recunoscute la nivel naţional, precum telemeaua şi brânza feta La Dorna, caşcavalul Tudia sau foile cremşnit Boromir. Prin aceleaşi galantare se mai găsesc şi alte produse foarte întâlnite în România, precum seminţe Nutline sau sucuri Tedi. Într-o altă parte a marketului sunt oferite la vânzare iconiţe creştin-ortodoxe şi lumânări, însă şi despre acestea, ca şi despre produsele alimentare, gestionara evită să ofere informaţii, susţinând că nu cunoaşte distribuitorul şi nici modul în care mâncărurile româneşti ajung să fie desfăcute tocmai în „metropola” Hastings.
Romania? Gipsy, girls, Dracula
Magazinul nu are patron botoşănean şi nici măcar român, iar englezii din localitate află cu surprindere că li se întâmplă uneori să mănânce brânză de la mii de kilometri distanţă, dintr-o ţară despre care atunci când îi întrebi ce ştiu îţi răspund natural: gipsy, girls, Dracula. Culmea este că englezii mănâncă lactate din Botoşani, în timp ce unul dintre stereotipurile despre români este că sunt mari consumatori de… carne. Magazinul funcţionează cu succes în condiţiile în care români nu prea sunt prin Hastings, asta şi ca urmare a apropierii faţă de Londra, unde posibilităţile de angajare şi de iniţiere a unei afaceri sunt infinit mai numeroase. „Sunt români şi pe aici, însă puţini. La Londra este comunitate compactă, acolo mergi într-un cartier, eşti în Rusia, în altul eşti în Polonia, în altul în India şi tot aşa”, afirmă Sebastian Graca de Silva, preşedintele Asociaţiei Act Global Cic, care derulează proiecte europene ce vizează schimbul de experienţă între tineri din mai multe state. În ciuda numelui cu rezonanţe portugheze omul chiar este cetăţean englez, cu descendenţe iberice însă, fiind foarte mândru de reinstalarea lui Jose Mourinho antrenor la Chelsea Londra.
Oraş încărcat de istorie
Revenind la Hastings, oraşul este celebru în Marea Britanie datorită luptei care a avut loc aici în 1066 – Bătălia de la Hastings – când normanzii au cucerit Anglia. În confruntarea care a durat o zi întreagă Regele Harold al II – lea al Angliei a fost ucis după o luptă sângeroasă de William Cuceritorul, care a pus astfel capăt dominaţiei anglo-saxone la tronul ţării.
În Anglia, dar şi în Austria, Spania, Italia…
Five Continents a început să exporte în urmă cu aproximativ trei ani de zile, acest lucru fiind posibil prin intermediul unor societăţi care furnizează pe piaţa internaţională şi alte produse pe lângă cele de la Botoşani. Acestea sunt destinate comunităţile de români din alte ţări şi nu numai. „Produsele noastre ajung în Italia, ajung în Spania, ajung în Anglia, deci ajung în mai multe ţări din Europa, în Austria. Dar principalele exporturi sunt în ţările arabe, deci pe partea de export. Totuşi ponderea în producţia noastră, nu este foarte mare, între 7 şi 8% din producţia noastră, dar este mulţumitor pentru perioada asta ca să reuşeşti pe o piaţă şi să ai şi cerinţă. Noi dăm de doi, trei ani. Dacă dai o dată şi nu îţi merge marfa nu-ţi mai cere a doua oară”, a declarat Tonino Boldea, patronul de la Five Continents.
„Este greu să vinzi în ţară la noi…”
În opinia omului de afaceri botoşănean introducerea produselor de la Five Continents pe piaţa internaţională nu a fost o misiune tocmai uşoară dat fiind actualul context economic. „Este greu să vinzi în ţară la noi, nu să vinzi pe piaţa internaţională. Este greu accesul, este foarte dificil, exact cum ar veni cei din afară care nu sunt aşa de doritori de produsele noastre cum suntem noi doritori de produsele lor. În momentul în care vine cineva şi vinde produsul nu ştiu care românii se îngrămădesc să-l cumpere, pe când în afară sunt consumatori, pe segmente de piaţă şi au nişte produse pe care le consumă preponderent de la mărcile pe care le consumă de ani de zile”, a mai spus Tonino Boldea.
Sursa: Botosaneanul